Ing. Mira Vlach - projektové řízení, informatika a marketing

Ing. Mira Vlach > Aktuality > Byla schválena norma ISO 21 500

Byla schválena norma ISO 21 500

16. 9. 2012, napsal Ing. Mira Vlach:

Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) schválila v srpnu 2012 prostřednictvím hlasování členských států nový mezinárodní standard projektového řízení: ISO 21500 – Guidance on project management. V září 2012 pak tato norma začala mezinárodně platit a v nejbližší době se chystá její překlad a lokalizace do češtiny.

Standard je cílen jako doporučující průvodce pro:

Představuje nejvýznamnější koncepty a procesy projektového řízení, přičemž vychází zejména ze standardu PMBoK od PMI. Výhodou je na poměry ISO norem nadprůměrná čtivost, což je mj. dáno i tím, že nová norma není určena pro certifikaci jednotlivců, projektů ani organizací. Norma tedy rozhodně není závazná. Uvidíme, jestli se pokusy o certifikaci podle ISO 21 500 časem přeci jen neobjeví. Nová norma není jasně dána do vztahu s dřívější normou ISO 10006 – Směrnice pro management jakosti projektů.

Pro zajímavost – ČR měla v procesu schvalování status „observing country“. Do hlasování a připomínkování se zapojila na základě našeho popudu od Společnosti pro projektové řízení ČR, kde jsem měl tu možnost vést připomínkovací skupinu odborníků od fáze Committee Draft (CD) až do schválení nové normy. V tomto myslím SPŘ velmi dobře splnila svou roli národní profesní organizace sdružující projektové manažery – nepřihlížet jen pasivně a proaktivně se snažit připomínkovat. Vedení skupiny SPŘ pro lokalizaci a překlad normy ode mě nadále převzal Tomáš Klein z firmy Shine.

Dovolím si tvrdit, že význam normy bude jen okrajový, většiny projektů a jejich manažerů se vůbec nedotkne. Některé „ISO pravověrné“ firmy se jej možná budou držet, což nebude na škodu, protože norma nepřináší nic, co by už jinde nebylo mnohokrát popsáno a doporučováno. Tím, že není určena k certifikaci, neměla by se objevit v povinných kritériích výběrových řízení veřejných zakázek. V některých případech snad může posloužit jako hybná páka na zastarale myslící vrcholový management, aby uznal význam projektového řízení a více se na tuto oblast zaměřil.


Odběr novinek

Chcete-li být stručně upozorněni na nové články a aktuality, přidejte si RSS kanál tohoto webu do čtečky zpráv nebo přihlaste svou emailovou adresu k odběru novinek přibližně jednou měsíčně:

Vaše emailová adresa:

Ochrana soukromí: Vaše emailová adresa zůstane zachována v naprosté tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnuta. Novinky jsou zasílány formou stručného textového emailu jednou nebo maximálně dvakrát měsíčně. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu uvedeného na konci každého emailu.


2024 © Ing. Mira Vlach – Všechna práva vyhrazena



skolenipm.cz